Nerezové zábradlí splní vaše očekávání


Uvažujete o výstavbě schodiště nebo revitalizaci balkonu či lodžie, jejíž součástí bude i nerezové zábradlí? Jaké výhody má toto řešení vůči ostatním typům zábradlí, například z běžné oceli nebo ze dřeva? Co je vlastně pro nerezovou neboli anticorrovou ocel typické?

Tvarová rozmanitost – nerezová ocel je velmi dobře tvárná, lze ji zpracovat do mnoha podob trubek, tyčí, plechů a dalších tvarových řešení. Z nerezové oceli se vyrábí nádobí, kuchyňské náčiní, příbory a třeba také přepravní tanky na mléko nebo nerezové vany pro zpracování sladu či chmele v pivovarech. Pochopitelně není problém využít nerezovou ocel i pro zhotovení rozličných druhů zábradlí v interiéru i ve venkovním prostředí.

zábradlí na lodi

Není to chromovaná ocel – někteří lidé zle doplatili na svou důvěřivost při koupi koupelnových doplňků, jako jsou madla, držáky mýdla, držáky sprchových růžic a hadic apod. Někteří výrobci je totiž nabízí za velmi nízkou cenu, což je sice podezřelé, nicméně výrobky vypadají na první pohled velmi zdařile, ale po určité době doma zjistíte, že korodují, protože se nejedná o nerezovou ocel, ale pouze o ocel konstrukční potaženou tenkou vrstvou chromu. Nepleťte si tedy chromovanou konstrukční ocel s ocelí nerezovou – nerez vzniká již při tavbě (roztavené) oceli ve vsázce, každý ingot je pak legován niklem, vanadem a chromem, což jsou prvky, které již v krystalické mřížce při tuhnutí oceli zaručují korozivzdornost.

nerezová ocel

Pevnost a tvrdost – nerezová ocel může budit zdání, že bude díky legujícím prvkům měkčí, než konstrukční ocel, ale není to pravda, její pevnostní charakteristiky jsou pro konstrukce zábradlí optimální a nemusíte mít obavy, že by se pod vámi zábradlí prolomilo a vy se zřítili kamsi do propasti. Zřítíte se maximálně tehdy, budete-li se po zábradlí klouzat po zadku, tedy vlastní vinou, nikoli vinou zábradlí.