Upravte si oblečení suchým zipem, aby bylo komfortnější


Prozíraví lidé se oblékají převážně do volných oděvů. Jejich výhody spočívají zejména v tom, že neškrtí a umožňují volný pohyb. Upnuté oblečení vyvolává pocit sevření a může za jistých okolností vyvolat i deprese a úzkost. Jistou nevýhodou volných oděvů je problém při jejich zajištění ve správné poloze. Například pokud si obléknete volnou mikinu, mohou u ní plandat rukávy a překážet vám ve chvíli, kdy potřebujete mít obě ruce volné a dostupné pro nějakou činnost. Problematické je to také u sportovních kalhot, které většina výrobců zhotovuje se šňůrkou v pase, a tu buď utáhnete moc, že vás škrtí, nebo málo a kalhoty vám při pohybu padají a musíte je neustále povytahovat.

bota na suchý zip

Tomuto problému učiníte přítrž se suchým zipem. Odstřihnete z něho krátký pruh o šíři několika centimetrů, který poslouží pro přesné stažení vytahaných rukávů u mikiny, anebo pro důkladné upnutí kalhot v pase. Výhodou suchého zipu je to, že vás neškrtí, a přesto máte všechno upnuté naprosto perfektně.

princip suchého zipu - bodlák

Tohoto principu využívají někteří špičkoví značkoví výrobci outdoorového oblečení a vybavení pro turistiku a suchý zip se v jejich sortimentu objevuje velmi často na bundách, teplácích, obuvi, na stanových konstrukcích, spacích pytlech a dalších předmětech.

Suchému zipu nevadí voda – značnou výhodou tohoto vynálezu je jeho využití i pod vodou. Například pokud máte na sobě záchrannou vestu se suchým zipem, bude vám spolehlivě držet i při plavání v řece, a pokud chcete vestu odepnout, jednoduchým rychlým hmatem to zvládnete i jednou rukou. Kdyby však byla vesta zavázaná na tkaničky, ty se budou zadrhávat a jen tak je nerozvážete.

Obrovská pevnost spoje suchý zip dokáže udržet i několik desítek kilogramů těžkou zátěž, (pokud se jedná o statické kluzné namáhání). Proto se dobře uplatní i u batohů nebo upínacích pásů v zavazadlovém prostoru automobilu. Můžete se na něj tedy spolehnout i u vašeho oblečení.