Být či nebýt řidičem?


Vlastnit v dnešní době auto bere někdo jako naprostou samozřejmost a nutnost a někdo zase jako nákladný a nebezpečný dopravní prostředek. V tomhle se společnost dělí na dvě skupiny – první by bez auta nedala ránu a druhá by nesedla za volant. A ostatně jako všechno, i automobil má své výhody a nevýhody. Důležité proto je, se správně ohledně vlastnictví automobilu a jeho oprávnění k řízení rozhodnout. Vlastnit auto a být oprávněným řidičem není jen tak, ale samozřejmě to má nesporné výhody. Jestliže se rozhodneme nechat si udělat řidičský průkaz, vedou nás k tomu jasné motivace.

auta

Můžeme si pořídit vlastní auto podle svých představ, můžeme si zajet kamkoli chceme a podle potřeby někoho dalšího svést. Mít tedy řidičské oprávnění je velkou výhodou, ale druhá věc je – vlastnit a řídit automobil. Tím už se zavazujeme k jistým povinnostem a odpovědnosti. A je důležité si uvědomit, že ta zodpovědnost je opravdu velká. Zodpovídáme nejen za svoje zdraví, ale také dalších spolujezdců a jiných účastníků silničního provozu. A proto bychom se měli pouštět do silničního provozu nejen s tímto vědomím o riziku na silnicích, ale hlavně se sebejistotou, rozvahou a klidem. Roztržitý, nejistý a vystresovaný řidič na silnici nepatří!

automobil

A ti, kteří toho mnoho nenajezdili, nebo řídí sporadicky, nervózní a nejistí bývají. Rozhodně je důležité si nejdříve věřit a postupně trénovat, než se pustíme do plného provozu. Nevyplácí se k řízení auta přistupovat laxně a příliš sebevědomě. Než se vůbec rozhodneme stát se řidičem, je žádoucí položit sami sobě několik důležitých otázek. Jsem všímavý, vnímám, co se kolem mě děje a mám dobré reflexy? Umím správně a rychle reagovat na nenadálé události a rychlé změny? Věřím si natolik, že vezmu jako spolujezdce někoho dalšího? Nad těmito otázkami se mohou mnozí z nás pozastavit a uvědomit si, že řízení není nic pro ně. Dnes je provoz na silnicích skutečně enormní a často dochází k nehodám. Mnoho lidí proto stále raději upřednostňuje jiné dopravní prostředky.